Tízéves az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

El kell indulni minden útra, az embert minden úton várják. Nincs halálos érv a maradásra, csak a találkozásra s a kalandra.

(Csoóri Sándor)

 

A 2023-as Átlátszó Hang rendezvénysorozata egyben a fesztivál tízedik, jubileumi alkalmát is jelenti. A kerek évforduló apropóján magától értetődőnek tűnhet(ne) a visszatekintés, az összegzés – a számvetés – gesztusa. Bármennyire is önként kívánkozna mindez, egy olyan szellemi vállalkozás esetében, mint az Átlátszó Hang, fontosnak tartottuk, hogy mégse engedjünk ennek a kézenfekvő csábításnak.

A világ jelenlegi állapotában egyre inkább égetőbbé válik az a kérdés, hogy a mindennapi létfenntartás, az élet – sok esetben minimális – feltételeinek megteremtése mellett maradhat-e még egyáltalán valamilyen erőnléti tartalék, ami képes lehet értékes és izgalmas intellektuális kihívásokba vezetni az alkotókat, előadókat, közönséget, hogy belőlük tevékeny és reményekre okot adó közösséget formáljon.

Ezért (sem) tekinthető a 2023-as fesztivál egy retrospektív, külsőségesen celebrális eseménysorozatnak, hanem az eredetileg megfogalmazódott, felfedezésre sarkalló szándékok mentén ismételten a jövőt kémleli – még akkor is, ha ehhez nem egy esetben a múlt megtagadhatatlan érdemeiből merít. Azt is mondhatnánk, hogy az Átlátszó Hang töretlen energiákkal próbál egy „előremutató hagyományt” folytatni.

Ligeti György születésének 100. évfordulója; a tavalyi évben elhunyt George Crumb és Wilheim András szellemi öröksége; a hazánkban szinte ismeretlen zeneszerzők, Trevor Wishart és Rózmann Ákos művészete, valamint a Ladik Katalin és Nádas Péter 80. születésnapja alkalmából bemutatott régebbi, vagy újonnan keletkezett alkotások kivétel nélkül arra törekednek, hogy kulturális táplálékot és ösztönző erőt adjanak a nyitott – és remélhetőleg egyre nagyobb számú – érdeklődőnek. Ennek megfelelően az idei programból sem hiányozhatnak az újzenéhez kapcsolódó társművészetek, csoportos foglalkozások, beszélgetések, valamint az elmaradhatatlan beavató események.

Így a 10. születésnapjához érkezett, jubileumi Átlátszó Hang csupán csak egy újabb az összes többi sorában – pont ez teszi még inkább azzá, ami a fesztivált életre hívó két zeneszerzőnek – Gryllus Samunak és Horváth Balázsnak – mindig is elsődleges célkitűzése volt: keresni az utakat, elindulni rajtuk – bármilyen ismeretlen és felfedezetlen tájakra is vezessenek.

Dargay Marcell

koncert

LIGETI ELÁGAZÁSOK

A Budapest Sound Collective Ligeti Györgynek szentelt koncertműsora gerincét neki ajánlott hommage-darabok, valamint zongorára és csembalóra írt műveinek hangszerelései adják.
01.07. 19:00
Zeneakadémia - Solti Terem
koncert

HOGYAN SZÜLETIK A ZENE?

A CEPI (Centre Européen Pour l’Improvisation – Európai Improvizációs Központ) kísérleti műhely, tagjai a kollektív intelligencia fejlesztésén dolgoznak. A koncertgyakorlat minden elemét górcső alá veszik, és új utakat keresve, a hallgatók személyes megszólítását helyezik a performansz középpontjába.
01.08. 14:00
BMC Koncertterem
filmklub, koncert

LADIK KATALIN + STUDIO DAN (A)

A Sikoly Ars-Poetikája - Ladik Katalin portréfilm – magyar nyelven angol felirattal. Szilágyi Kornél (Igor Buharov) filmje.
01.17. 18:30
Fonó Budai Zeneház