kiállítás
Fuga
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

VII. TEXHIBITION

2023 február 3 – 26.

A hetedik alkalommal látható válogatásban hazai textilművészek újdonságai mellett a magyar-holland Ilona Lénárd munkái is szerepelnek a kiállításon.

 

Kiállítók:
Adorján Éva, Csíkszentmihályi Réka, Balázs Viola, Bognár Bettina, Györfi Angéla Fanni, Horváth Evelin, Kanics Márta, Katona Dorottya, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V Gabi, Molnár Viktória,Munkácsi Gábor, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Szigeti Szilvia, Tóth Fanni, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta, Zimonyi Gwendolin

Vendég kiállító: Ilona Lénárd (NL-HU)

 

A 2015-ben Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész ötlete nyomán megvalósult TEXHIBITION legfontosabb célja, hogy felhívja figyelmet a korábban vezető szerepet betöltött textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a nagyközönség idén ősszel a Kiscelli Múzeum Templomterében.
A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben 4-5 pályakezdő fiatal textilművész is meghívást kap a részvételre. Idén 25 alkotó munkái, részben kötött technológiákra tervezett textilek és egyedi alkotások is szerepel a kiállításon.

A TEXHIBITION minden évben külföldi alkotókat is meghív; idén a magyar–holland származású vizuális művész, Ilona Lénárd Omniverse című, absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján a tilburgi Textielmuseumban készült alkotásai szerepelnek a tárlaton. Az összművészetiség jegyében a projekt idén harmadik alkalommal szorosan együttműködik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal, a Hermina Alkotócsoporttal és komolyzenészekkel. – Utóbbiak nagy sikerrel rendeztek koncerteket a Határtalan design kiállítás keretében a Kiscelli Múzeumban – . Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak kulisszát a megnyitón megvalósuló komolyzenei minikoncerthez, melynek keretében Dolfin Balázs (cselló) és Radnóti Róza (zongora) előadásában Sosztakovics: d-moll szonáta csellóra és zongorára Op. 40. – IV. tételét hallhatja a közönség. Ezt megelőzően az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál február 2-án 19:30-kor kezdődő ”BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ -Mozdulat kották” című előadása valósul meg a TEXHIBITION terében.

 

Kiállításmegnyitó:
2023 február 3-án (pénteken) 18:00 órakor
A kiállítást Kas Oosterhuis professzor, építész nyitja meg.

A megnyitóról videófelvétel készül, amely a FUGA Budapesti Építészeti Központ YouTube csatornáján megtekinthető.

 

Tárlatvezetés a kiállító művészek részvételével február 16. (csütörtök)
17:00 – 19:00 óra között.
A kiállítás Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat része, az Átlátszó Hang újzenei Fesztivállal közös kommunikációban és programokkal a FUGA Budapesti Építészeti Központtal együttműködésben, a NKA támogatásával valósul meg.

 

design-without-borders.eu
fuga.org.hu

program