koncert
Trafó
1094 Budapest, Liliom u. 41.
3500 Ft, elővételben: 2800 Ft

Ulrich Krieger: Connect Silver Seeds

Budapest Workshop Ensemble

Blood Oath Band Project

Ulrich Krieger zeneszerző, előadó, szaxofonos két, egymástól merőben különböző projektjét mutatja be budapesti zenészekkel a Trafóban. Krieger klasszikus/kortárs szaxofont, zeneszerzést, elektronikus zenét és zenetudományt tanult Berlinben és New Yorkban. Magyaroszágon talán a legismertebbek a Zeitkratzer-rel közös munkái, de pályája során együttműködött többek között Lou Reeddel, a Fausttal, a Merzbow-val, Thomas Könerrel, Carl Stone-nal, John Zornnal, Lee Ranaldóval, Christian Marclay-vel, Laurie Andersonnal, LaMonte Younggal, Phill Niblockkal, Radu Malfattival, Michael Pisaróval, a Berlini Filharmonikusokkal, az Ensemble Modernnel, a PARTCH Ensemble-lal. A California Institute of Arts egyetmeen a zeneszerzés, az experimental sound practices és a rockzene professzora. Kutatási területe az újzene és az avantgárd rock kereszteződése, mely mára a kortárs rockkultúra peremvidékén, a zaj, a metál, a csend és a kísérleti kamarazene találkozásának határterületein mozog. Gyakorlata nem fogadja el a stíluskategóriákat, a 21. századi műfajok között létezik, ugyanakkor a szaxofon erősített hangjának alkalmazásával különféle egyedi, csak rá jellemző hangzásokat képes létrehozni.

Budapesti zenészekkel együttműködve két különböző felkészülési folyamat előzi meg a Trafóbeli koncertet:
Az egyik a CEU és a Jazzaj közös szervezésében létrejövő Connect Silver Seeds workshop, melynek résztvevői Ulrich Krieger és Darázs Ádám irányításával, különböző szabad hangszerelésű kompozíciókat illetve az irányított improvizációs gyakorlatokat ismerhettek meg, és mutatnak be az esten.
A másik pedig, melynek eredményét a koncert második felében hallhatjuk, a Blood Oath zenekarra írt darabokból áll, melyet a magyar rock és kísérleti zenei élet fontos szereplői tanultak meg és mutatnak be.

A Blood Oath projektről Ulrich így írt:
„A Blood Oath egy noise-metal zenekar, amely szabadon lebeg a death és doom metal, a dark ambient és a kísérleti zeneszerzés között.
A Blood Oath kreatívan figyelmen kívül hagyja a különböző stílusok és műfajok konvencióit, és egy új, izgalmas és felpezsdítő ambient-noise-metal formátumban egyesíti őket, ahol a kompozíció ugyanolyan fontos, mint az improvizáció, a sűrűség találkozik a ritkasággal, és a vaskos noisefelületek pontosan megírt riffekkel cserélődnek.
A Blood Oath újradefiniálja a szaxofont, mint elektromos rockhangszert, amelyet egy pedáltáblán keresztül dolgoznak fel, az elektromos gitárt helyettesítve.
A Blood Oath kíméletlen.”

Támogatók: CEU Culture Hub, California Institute of Arts, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, Nemzeti Kulturális Alap

Előadók

 • Blood Oath Project Band
  • Ulrich Krieger - szaxofon, elektronika
  • Mészáros Ádám - gitár
  • Keszei Krisztián - gitár
  • Gryllus Samu - basszusgitár
  • Pándi Balázs - dob