beszélgetés
BMC Könyvtár
Ingyenes

Kvartett és bűntett

Miroslav Tóth és Zemlényi-Kovács Barnabás beszélgetése a Black Angels Songs politikai és esztétikai kontextusáról magyarul, szlovák tolmácsolássa

Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabja a beszélgetést követően 18 órától lesz hallható a BMC Koncerttermében, a zeneszerző és a Dystopic Requiem Quartet előadásában.

 

Miroslav Tóth tanulmányait a pozsonyi Előadóművészeti Akadémián (VŠMU), majd a Comenius Egyetem zenetudományi szakán végezte. Szóló- és kamaradarabokat, nagyzenekari műveket, filmzenéket komponál, illetve három opera szerzője. Fő érdeklődési területei a kortárs zene, a kísérleti zene, a rögtönzött zene, a free jazz és a konceptuális audiovizuális projektek. Alapító – művészeti vezetője a Musica falsa et ficta improvizációs szimfonikus zenekarnak, számtalan zenei műhely, valamint a Sound Poetry Festival szervezője. Nemzetközi experimentális és free jazz formációkban játszik, például Ddkern, Slávo Krekovič, az Alexander Platzner duó, vagy Rafal Mazur és Miecislaw Górka társaságában. Az elmúlt években egyre többször dolgozik együtt magyar klasszikus és improvizatív zenészekkel, a JazzaJ keretei között sikerrel mutatta be több nagyszabású projektjét, operáit és oratórikus műveit.

 

Zemlényi-Kovács Barnabás művészetelméletet és kritikai elméletet tanult a Vrije Universiteit Amsterdamon és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Legutóbbi esszéiben írt Frederic Rzewski rendszerkritikus zeneműveinek aktualitásáról, a nyolcvanas évek társadalmi ellentmondásait a gótika és a “kádár noir” formanyelvén megragadó Fejér Ernő fotóművészetéről, az absztrakció visszatérésének politikai és kulturális okairól a kortárs festészetben, illetve Szergej Paradzsanov Kijevi freskók című filmjének jelentőségéről az orosz-ukrán háború árnyékában. Közreműködött a Nemzeti Galéria Gerhard Richter-retrospektívjében, kurátora volt Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításának és társfordítója Mark Fisher Kapitalista realizmusának.

 

Támogatók: NKA, Cseh Centrum, Szlovák Intézet
Rendező: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, Pro Progressione

 

 

Kurátor

  • Kaincz Orsolya

Közreműködik

  • Miroslvav Tóth
  • Zemlényi-Kovács Barnabás