koncert
Trafó
1094 Budapest, Liliom u. 41.
3200

Gyárfás – Bolcsó, Mn’JAM experiment

Mn’JAM experiment

A Mn’JAM experiment egy audiovizuális projekt, amely a művészetben a technológia segítségével feszegeti a határokat. Ez nem csak egy zenei show, mert JAM (a vizuális művész) képekkel, lézerrel és fényekkel is játszik. Nem csak egy fényshow, mert a zenét alakítják és improvizálnak is. Ez nem csak elektronikus zene, bár a legtöbb hang elektronikával generált. Ez nem is jazz, bár rengeteg a komplex harmónia, ritmus és egy jó adag improvizáció is van benne… és mindezek mellett ez egy hibrid show, amely magában foglalja a cross art formák lényegét.

Ebben a projektben JAM egy teljesen új kategóriát nyit meg az élő előadáson belül. Az általa irányított elektronikus hangok mellett élő vizuális művész, aki zenészként is fellép. JAM a a színpadon gombokat nyomogat, potikat és lemezjátszókat forgat, úgy „játszik” a zenekarral, mintha ő maga is a zenekar egyik tagja lenne. A hangokon túlmenően a tevékenységei a vizuált is és világítást is befolyásolják.

M a hagyományos éneklést élő loopokkal teszi innovatívvá rengeteg effekttel megfűszerezve. A szöveg nélküli dalok, a vokális improvizáció és a loopolt textúrák növelik azt a lehetséges módot, ahogyan ez az énekes kifejezheti magát, lehetővé téve, hogy hangszerként is működjön. Őszintén hisznek abban, hogy miután a jazz újítói évtizedekig a zenei fejlődésre koncentráltak (dallam, ritmus, harmóniai progresszió stb.), ez a műfaj tökéletes eszköz arra, hogy egy új irányt mutasson.

A Mn’JAM experiment világszerte fellépett már olyan fesztiválokon, mint a So What’s Next, Mladi Ladi Jazz Fesztivál, Sudtirol Jazz Fesztivál, Cairo Jazz fesztivál, Mozaic Jazz fesztivál Romániában, a Kolkata Jazz fesztivál, Fringe Fesztivál és az Oct Loft fesztivál. Valamint olyan ikonikus helyszíneken, mint a Kimmel Center for Preforming Arts (Philadelphia), a Casa da Música (Portugália) és a Fridge Warehouse Dubaiban, hogy csak néhányat említsünk.

 

 

Gyárfás – Bolcsó
A 2019-ben alakult duó célja a folyamatos dialóguson alapuló együttjáték, amely az egyenletes ritmika helyett a természetre és az emberi beszédre jellemző flow-t veszi alapul. Nemrég jelent meg Tabbis című lemezük elektroakusztikus hangzásokból kiinduló szabad improvizációkkal, melyeket egy-egy Babits-vers elolvasása után rögzítettek.

 

Kurátor

 • Gryllus Samu

Előadók

 • Mn'JAM experiment
  • M - ének, loopok, effektek
  • JAM - vizuál
 • Gyárfás - Bolcsó
  • Bolcsó Bálint - elektronika
  • Gyárfás Attila - dobfelszerelés, gong szintetizátor

program