koncert
Magyar Zene Háza - Koncerterem
1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.
3000 Ft

GABRIEL DHARMOO (CAN) ÉS A SOHARÓZA

A képzelet zenei antropológiája – vokális koncert

A Gabriel Dharmoo szólódarabja, az Anthropologies Imaginires, azaz képzelt zenei antropológia, egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, melyekbe a közönség is bekapcsolódik, közben pedig kivetítőn különféle nagyon komolynak ható, de azért vicces fake anthropológiai elemzések „magyarázzák el”, hogy mi is történik a színpadon. A koncert második felében pedig Dharmoo vezetésével a Soharóza kórus közös improvizációs produkcióját hallhatjuk.

Az Anthropologies imaginaires egy szóló vokális előadás, amely különleges interakcióba lép egy videós dokumentumfilmmel. Dharmoo olyan dalokat és énekeket ad elő, amelyekről azt feltételezhetjük, hogy a világ távoli, misztikus sarkaiból származnak, valójában tiszták és őszinték és ragyogóan kiemeli azt a virtuozitást, sokoldalúságot, amelyekre az emberi hang képes. Mindeközben a képernyőn önjelölt szakértők kommentálják azt az improvizációt, amelyet az énekes-előadó élőben mutat be. Egy igazán emlékezetes zenei élménynek lehetnek azúttal tanúi: olyasvalamit élhetnek át, amellyel korábban még nem találkoztak. Az eredmény egy olyan hangzásvilág, amely megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az emberek a világ minden táján másképp használják a hangot, mint kifejező eszközt kulturális identitásuk és művészi érzékenységük közvetítésére. Posztkolonializmus, poszt-exotizmus, kulturális harc, globalizáció, rasszizmus. Ezekre mind reflektál Gabriel Dharmoo előadása.

Gabriel Dharmoo zenei gyakorlatát szinte lehetetlen beskatulyázni: sokkal többet foglal magában, mint a zeneszerzést: előadást és a vokális improvizáció egyszerre. Az Anthropologies Imaginires kiszámíthatatlan, kihívásokkal teli és szórakoztató, a szatíra és a komolyság, valamint a diszharmharmonikus zenei világok közötti finom mezsgyén lebeg. Egyszerre tradicionális és meghökkentő. Egyszerre normalitás és révület. Egyszerre humoros és komoly.

A koncert második felében Dharmoo az egyik legjobb hazai kórussal, a Soharózával lépnek egyet még tovább és improvizálnak akár többszólamra.

 

A koncertet 18:00 órától műhelyfoglalkozás előzi meg az előadó, Gabriel Dharmoo vezetésével, amelyre várjuk az énekelni szerető közönséget.

 

Anthropologies imaginaires (Trailer) – Gabriel Dharmoo from Gabriel Dharmoo on Vimeo.

 

Támogató: NKA

 

Kurátor

  • Gabriel Dharmoo
  • Horváth Balázs

Előadók

  • Gabriel Dharmoo
  • Soharóza

program