kiállítás
Kassák Múzeum
1033 Budapest, Fő tér 1.
1500 Ft

DOBÁLJUK MEG A KORTÁRS ZENÉT!

Az avantgárd, a kortárs és az új jelzőkkel ellátott zene gyakran vált ki idegenkedést a közönségből, miközben számos kezdeményezés igyekszik érthetővé és megközelíthetővé tenni az újító törekvéseket. A Kassák Múzeum Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban című kiállítása visszavezet a kezdetekhez, és az egykori elképzeléseket kortárs képzőművészek és zeneszerzők hanginstallációi segítségével teszi élményszerűvé és aktuálissá.
Ezúttal a 2015-ben megalakult Hermina Alkotócsoport tagjaival járjuk be a kiállítást, akik számos önálló vagy közös művel szerepelnek a tárlaton. A zene és a vizualitás összefüggéseit kutató műveik gyakran teremtenek olyan élményszerű, játékos helyzeteket, melyeket a látogató is aktívan alakíthat.
A tárlatvezetésen együtt szólaltatjuk meg a Dobáljuk meg a kortárs zenét! című interaktív hanginstallációt, mely ez alkalomból „vendégszerepel” a kiállításon. A többszerzős mű kitűnő kiindulópont a kortárs művészet közvetítő szerepének vizsgálatához, egyben bepillantást nyújt az alkotócsoport működésébe is.
 
A tárlatvezetés és a beszélgetés résztvevői:
Bali János, Bolcsó Bálint, Gryllus Samu, Kertész Krisztián, Nagy Zsófia, Muntag Lőrinc, Peternák Anna, Szabó Ferenc János, Szigeti Máté, Tornyai Péter alkotók és Csatlós Judit kurátor.
 

SZTEREÓ – tárlatvezetés két vagy több hangra című sorozatunk első eseménye a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal közös programunk. A fesztivál célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett “átláthatóság” utal olyan projektekre is, amelyekben – mint a Hangszínek kiállításon bemutatott kortárs műalkotások esetében – egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg.

A Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban című kiállítás az 1920–1930-as évekbeli avantgárd mozgalmak és az új zenei kísérletek kapcsolatát vizsgálja. A történeti avantgárd művészeti irányzataiban számos olyan elmélet, elgondolás és kiáltvány is megjelent, melyek a hagyományos zenei felfogások mellett új alternatívákat kínáltak. A zene fogalma is alapvetően megváltozott: a hangrögzítő eszközök megjelenésével kiterjedt a hétköznapi zajok világára, megkérdőjeleződött a tonális hangrendszerek kizárólagossága, a zeneszerzők és előadók új, mechanikus hangképző eszközökkel és komponálási módokkal kísérleteztek. Ugyanakkor az új elképzelések megvalósítása csak a második világháborút követő időszakban, az elektronikus hangszerek elterjedésével és a zenei avantgárd egységes fellépésével vált lehetővé. Kiállító művészek: Ádám Zsófia, Bali János, Bolcsó Bálint, Erdei Krisztina, Gryllus Samu, Kedves Csanád, Kertész Krisztián, Lakatos Áron, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Tornyai Péter, Váczi Dániel.
 
A Dobáljuk meg a kortárs zenét! (2017) című mű Bolcsó Bálint, Muntag Lőrinc, Peternák Anna, Rubik Ernő Zoltán, Szabó Ferenc János, Szigeti Máté, Tornyainé Dóry Zsuzsa közös alkotása és 2023. február 5-ig látható (és szólaltatható meg) a kiállításban.

Kurátor

 • Csatlós Judit

Közreműködik

 • Bali János
 • Bolcsó Bálint
 • Gryllus Samu
 • Kertész Krisztián
 • Nagy Zsófia
 • Muntag Lőrinc
 • Peternák Anna
 • Szabó Ferenc János
 • Szigeti Máté
 • Tornyai Péter

program